Back to the 80s!

Hey! Daar ben ik weer! Back to the 80s? Vandaag geen haartutorial over nektapijten of wilde krullen, maar  ik neem je mee in de filmwereld van de jaren stillekes. Mocht u, een much appreciated lezer van mijn blog, mijn voorgaande blogpost hebben gelezen, dan wil ik je niet alleen hartelijk bedanken, maar dan viel het waarschijnlijk op dat ik wel al mijn fair share aan films heb gezien. Ik zou mezelf nog niet categoriseren als een Erik-Van-Looy-achtige filmliefhebber (Zag iemand Erik in ‘Het Huis’ op Eén?), maar het boeit me misschien wel meer dan de gemiddelde 23-jarige. Zo schrijf ik bijvoorbeeld in mijn agenda de release data van films die ik absoluut in de cinema wil zien. Brug te ver? Zo niet, vanaf 22 maart kan je Beauty & The Beast gaan checken en vanaf 26 april staat Guardians of the Galaxy vol. 2 op het menu #justsaying.

Na een waarlijks boeiende, vlotte inleiding ga ik nu verder met de reden waarom jullie deze blogpost lezen: 80s movies! De jaren tachtig zijn inderdaad een eeuwigheid geleden, maar je zal schrikken hoeveel klassiekers hun oorsprong vonden in de met nektapijten gevulde glorietijd. Mijn BeterWeter-hart maakt een sprongetje bij het idee dat ik misschien iemand kan overtuigen om één van deze toppers te bekijken.  Laten we dit dan ook maar aanpakken in ware BeterWeter-stijl: LETS MAKE A LIST, shall we? Wees gerust, ik spoil hieronder geen eindes hoor!

Classic eighties

Zoals ik zei, vinden heel wat wereldbekende films hun oorsprong in de jaren 80. Raiders of the Lost Ark (1981), E.T. (1982), Ghostbusters (1984), The Karate Kid (1984), Back to the Future (1985), Top Gun (1986) en Robocop (1987) zijn de typische 80s blockbusters. Het zijn echte klassiekers in de filmwereld, dus de kans is groot dat je ze allemaal hebt gezien. Over één film moet ik toch even uitwijken: Scarface (1983). De kleine gangster Tony met z’n grote dromen ontvlucht het Cubaanse regime onder Castro en bouwt in de VS een cocaïne-imperium uit. Aan de zijde van Michelle Pfeiffer speelt Al Pacino de rol van zijn leven. Een old school actiefilm vol machinegeweren, afrekeningen, drugsgeld en macht: YES PLEASE!

Wat is er meer 80s dan been- én hoofdverwarmers en strakke badpakjes met leggings? Flashdance (1983) heeft het allemaal. Hitjes als What a feeling! en Maniac kent iedereen. Allemaal wel leuk, maar mijn favoriet in dat dansachtige genre is en blijft Footloose (1984). Deze dansfilm, met de piepjonge Kevin Bacon, vervangt de leggings in cowboy boots, maar de dansscènes blijven even episch. Btw er is een remake uit 2011 als 1984 iets te lang geleden is. Om af te sluiten vind ik de feel-good film Stand by Me (1986) ook zeker benoemenswaardig. Een groepje twaalfjarigen vertrekt op zoek naar een verdwenen jongen uit hun buurt, maar al snel verandert die zoektocht in een groots avontuur. De hechte vriendschap tussen die kinderen van verschillende achtergronden maakt de film heel melig maar oh.so.good. 

Chickflicks

Na ieder literair hoogstandje volgt een beetje chicklit, dus na iedere intense film een chickflick. Golden rule.  16 candles (1984) is de perfecte 80s film om dit rijtje te openen. Het verhaal draait rond de 16-jarige Sam en haar tienerleventje. Deze film bevat onverbiddelijk veel puberjongens, passionele kalverliefde en de daarbijhorende drama. De volgende in het rijtje is Say Anything… (1989), een film die net nog in de jaren 80 valt. De romantische scène met de jongen die een boombox omhooghoudt onder het raam van zijn crush is onvergetelijk en wereldberoemd. Het is een klassiek high school liefdesverhaal tussen een wannabe sexy kickboxer en de strever met de strenge ouders. Warning: kan onrealistische verwachtingen scheppen over jongens en liefdesverklaringen. Nog een ultieme 80s klassieker en een must-see is The Breakfast Club (1985). Vijf studenten die elk representatief zijn voor hun eigen studententype moeten samen nablijven. Een romcom you ask? Ik ga niets spoilen, maar als je 2 meisjes en 3 jongens 8 uur laat nablijven kan er al wel eens iets gebeuren, n’est-ce pas? Plus de eind scène met Don’t you van de Simple Minds blijft nog enkele uren heerlijk nazinderen.

Maar nu… the moment you’ve all been waiting for… Dé meest romantische film uit de jaren 80… Dirty Dancing (1987): meezingers van formaat, Patrick Swayze, de seut Baby en haar epische zus Lisa, lots of sexy dancing time en weeral in ware jaren-80-stijl een eindscène om u tegen te zeggen. Aan alle arme zielen die deze film nog niet eerder zagen: naast het feit dat jullie niet weten wat de definitie is van zomerliefde, bied ik mijn dvd-box aan (inclusief Dirty Dancing II Havana Nights )!

Horror

Een horrorfilm is niet voor iedereen weggelegd natuurlijk, maar een echte BeterWeter verdiept zich in elk genre. Vaak zijn oude horrorfilms ofwel hilarisch ofwel nog enger dan hun recente remakes. Als er iets is dat de filmindustrie van de 80s goed deed, was het naar mijn mening het horrorgenre. Een must-see en een goede beginner (lees: niet té eng) is The Shining (1980). Gebaseerd op de gelijknamige novel van Stephen King vertolkt Jack Nickelson, ik herhaal Jack Nickelson, een doorgeslagen vader in een creepy hotel. Zelfs al heb je de film nog nooit gezien de beelden van Jack, de bijl en de gespleten deur, de creepy twins in de gang of de famous quote ‘Here’s Johnny’ heb je sowieso al wel eens zien voorbij komen! Als het al eens wat enger mag zijn, is A Nightmare on Elm Street (1984) ook een echte aanrader. De film gaat over enkele tieners (o.a. Johnny Depp!) die geterroriseerd worden door de creep Freddy Krueger (die met zijn misvormd gezicht en z’n Wolverine-achtige handen). Side note: Hij komt enkel voor in hun nachtmerries en als hij ze daar kan vermoorden, worden ze ook niet meer wakker. … 9, 10, Never sleep again … Deze lijst sluit ik af met dé beste 80s horrorfilm: The Evil Dead (1981). Ik ben sowieso al een sucker voor goede zombiefilm, maar deze is wel echt de OG. Natùùrlijk begint het verhaal met een vriendengroepje dat een rustig weekendje weg had gepland in een verlaten hut in de bossen. Wel, laat ons concluderen dat het rustig weekendje eindigt in een bloedbad. Het fantastische aan deze film zijn de special effects. Ooooh, de jaren stillekes, toen special effects nog poppen en liters fakebloed waren *mijmer*. Voor 85 minuutjes demonen, geesten en zombies raad ik dus The Evil Dead aan.

Op mijn lijstje, maar too scared to watchPoltergeist (1982) en The Thing (1982). Poltergeist is geregisseerd door Steven Spielberg en was genomineerd voor 3 Academy Awards, maar won geen enkele omdat Steven Spielberg’s E.T. ze allemaal wegkaapte #luxeprobleem. Het vertelt het klassieke horrorverhaal van een bezeten huis en een jong onwetend gezin. Van The Thing (1982) kon ik de remake uit 2011 wel smaken, dus de 80s versie zal hopelijk minstens even goed zijn.

 Comedy

Dit is niet echt mijn favoriete genre, so imma keep it short, maar Police Academy (1984) is wel degelijk het vermelden waard. Van deze film moet je ooit al eens een heruitzending hebben gezien op tv. Easygoing familiehumor, leuke typetjes en gekke fratsen op de politieschool zijn blijkbaar het recept voor een fantastisch succes. In de VS alleen al bracht de film ongeveer $81.2 miljoen op in box office. Vooral de vervolgfilms van Police Academy zijn voor mij nog altijd pure nostalgie.

Is er iemand dit überhaupt nog aan het lezen? Lange lijst, I know, en dat was al mijn ingekorte versie. How to choose though? De BeterWeter concludeert dat naast beenverwarmers, fitnessvideo’s en mottige kapsels #nektapijt er dan toch ook leuke dingen uit de jaren tachtig voortgekomen zijn, hoezee! Doe eens gek en bekijk op een luie zondagavond een pareltje uit de jaren 80! Mocht ik naar uw bescheiden mening een klassieker vergeten zijn, laat het me dan zeker weten.

Van je kapoen,

Charlotte Sioen

P.S. Zin om mijn selectie te zien van 90s movies? Call me, beep me, if ya wanna reach me! (+2 BeterWeterpoints voor deze Ketnet-referentie!)

OJXLE30

Designed by Freepik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s