So many books, so little time

“A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.” ― George R.R. Martin, A Dance with Dragons

BOEKEN! – Bam, de helft van de lezers is al weg! Zich uren terugtrekken met een goed boek is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd, maar shout out naar iedereen die toch kan genieten van iets literair. De wondere wereld van literatuur heeft mij altijd weten te boeien. De kleine BeterWeter wist zich reeds in de lagere school te amuseren met de spannende avonturen van Marc de Bel en de meeslepende verhalen van Dirk Bracke (Nee, geen Harry Potter, sorry). In het middelbaar ontdekte ik Khaled Hosseini en Jeroen Brouwers en was ik stiekem (#gottastaycool) blij met elke boekbespreking voor het vak Nederlands. Daarna was het heel duidelijk dat Taal-en Letterkunde de volgende stap was in mijn schoolcarrière. Sindsdien lees ik hoofdzakelijk in het Engels, dus *WARNING* alle boeken die ik hier zal aanhalen, zijn geschreven of vertaald in het Engels. Je kan natuurlijk altijd de Nederlandstalige versie lezen, maar de BeterWeter in mij moet toch meegeven dat de originele Engelse versie altijd beter zal zijn of course.

Vaak vind ik inspiratie voor een volgend boek op Goodreads of op bol.com.  Goodreads is zowat hét sociale medianetwerk voor boekenwormen. Daar houd je netjes bij wat je al gelezen hebt (en wanneer en wat je ervan vond en in welke staat het boek is, etc.), maar kan je ook duidelijk overzicht bewaren van wat je nog wilt lezen, plus er zijn veel reviews voorhanden. SPAM: Check out my profile! Op bol.com heb ik tal van lijstjes vol met koopjes. Btw met al die bol.com-vermeldingen zou je nu toch echt denken dat ik ervoor betaald word? De prijzen en promoties zijn dan ook veel lager dan in een standaard boekenwinkel. Wat voor de één een leuk paar schoenen is, is voor mij een klassieker voor €5 scoren #perspective. Zoals je na het lezen van deze blogpost zal beamen, is mijn grootste inspiratiebron voor het kiezen van boeken de filmwereld. Wanneer ik een pakkende film zie, zoek ik altijd op of er een boek aan vooraf ging. Sterker nog, indien mogelijk wacht ik om de film te bekijken tot ik het boek heb gelezen #commitment. BeterWeter Tip: Je moet er net zoals ik vanuit gaan dat wanneer de film goed is, het boek altijd beter is. Haven’t been proved wrong yet… Behalve misschien voor Far from the Maddening Crowd van Thomas Hardy, maar daar zit Matthias Schoenaerts voor een deel tussen.

Genoeg gezeverd, concreet nu: in deze blogpost komen 14 boeken aan bod die ik recent kocht en nog niet heb gelezen.  Mocht dat iémand interesseren, lees dan vooral verder. Ja, ik werk terug met lijstjes zoals in mijn eerste post. Ja, ook in real life maak ik constant lijstjes. Ditmaal geen disclaimerke dat ik geen echte boekenkenner ben, want 5 jaar unief en een papierke bewijzen dat ik dat wel ben. Calm down, twas maar en moppeke #zelfingenomenbitchke.

LEESLIJST 2017TO READ IN 2017.png

The Virgin Suicides – Jeffrey Eugenides Ooit zag ik de gelijknamige film uit 1999 (geregisseerd door Sofia Coppola, bekend van o.a. Lost in Translation en Marie Antoinette) en was zo gefascineerd door het vreemde verhaal dat ik het boek nu wel moet lezen.  Het plot in ’t kort: vijf zussen plegen zelfmoord. Weird, but fascinating, but weird.

Little Women – Louisa May Alcott Gewoonweg omdat het een klassieker is. Maar ook omdat het tussen de Goodreads versus Amazon 100 Books You Should Read in a Lifetimelijst staat en ik van plan ben de hele lijst te lezen.

We Have Always Lived in the Castle – Shirley Jackson Een echte BeterWeter is van alle markten thuis en daarom probeer ik graag the best of van een bepaald genre. Sinds ik The Shining van Stephen King las, wilde ik dieper op het horrorgenre ingaan. Na wat opzoekingswerk kwam ik bij Jackson. Dit kleine boekje – slechts 146 pagina’s lang – was haar laatste werk. Als het in de smaak valt, wil ik zeker nog The Lottery lezen. Dat kortverhaal zou namelijk haar beste werk zijn, wat bij mij de vraag doet rijzen waarom ik dat boek dan niet eerst kocht. Midnight book shopping zal er wel voor iets tussen zitten.

The Spectacular Now – Tim Tharp Heb ik al laten weten dat Miles Teller één van mijn favoriete acteurs is (Dicaprio op 1, duh)? Naast zijn uiteraard schitterende acteerprestaties (Whiplash!) speelt zijn uiterlijk ook een grote rol in deze bevinding #shallow. The Spectacular Now is naar mijn bescheiden mening een prachtige film in het genre van young adult films à la The Perks of being a Wallflower of The Fault in our Stars (btw Shailene Woodley doet er ook in mee). De aankoop van het boek volgt weeral mijn reeds nader verklaarde boekenredenering (Remember? als film=goed, dan (vaak) boek=beter).

How to Win Friends & Influence People – Dale Carnegie In een van de eerste lessen over marketingstrategie kwam dit boek ter sprake als een echte aanrader. Fascinerend dat een boek uit 1936 blijkbaar nog zoveel waarheid kan bevatten over de huidige wereld. Deze klassieker ligt buiten mijn go-to genres, maar zou dus een must-read moeten zijn. We shall see. Als het aan de voorkaft ligt, kan het alvast niet meer stuk: The only book you need to lead you to succes!

The New York Trilogy – Paul Auster Net als bij We Have Always Lived in the Castle, wilde ik na het lezen van In Cold Blood van Truman Capote (écht een aanrader) meer lezen uit het thriller-detective-achtige genre. Zelf ben ik al vergeten hoe ik precies bij Paul Auster terecht kwam, maar mijn gevoel zegt dat daar een duidelijke reden achter schuilt. Jammer genoeg kan ik deze for the life of me niet meer herinneren. Dit driedelig werk bestaat uit City of Glass, Ghosts en The Locked Room.

The Alchemist – Paulo Coelho Ik heb weinig tot geen voorkennis over dit boek. De reden waarom ik het koos, was omdat het doorheen 2016 steeds in de bestsellerlijsten stond. Vreemd op zich, want het boek werd geschreven in 1988. Stop! Trivia time: volgens the Guinness Book of Records is The Alchemist het meest vertaalde boek geschreven door een nog levende schrijver. Wauw! Super interessant enzo.

The Catcher in the Rye – J.D. Salinger Een klassieker uit het Amerikaanse kanon en daarom ook op mijn lijstje. Bij boeken zoals deze lees ik zelfs niet de korte inhoud. Zoveel mensen houden van dit boek, dus ik ga ervan uit dat het mij ook zal bevallen.

The Help – Kathryn Stockett The Help beschrijft een prachtig verhaal over de verhouding tussen zwarte maids en diens bazinnen, gesitueerd in de jaren 60. De dynamiek tussen black & white in Amerika? Brandend actueel me dunkt. Verder … Uh, why do I bother? De film is geniaal. Emma Stone! Voila Davis! Jessica Chastain! Octavia Spencer! Ik heb nu al besloten dat ik het boek goed zal vinden.

Where Rainbows End – Cecelia Ahern Tussen literaire klassiekers door neem ik graag een adempauze met eerder luchtige, quick-to-read boeken. Je raadt het nooit, Where Rainbows End koos ik omdat ik de film geweldig vind. Inderdaad, naast lezen kijk ik veel films #sorelatable. Love, Rosie is mijn favoriete romcom (Sam Claflin!) en ik heb nu eindelijk het boek in huis. Via bol.com kocht ik een pakket met drie boeken van Cecelia Ahern, waaronder ook The Gift en P.S. I Love You. Die laatste heeft ook een bekende verfilming dat ik nog niet heb gezien #shock. P.S. I Love You las ik ondertussen al uit en ik hoop oprecht dat de film beter is, want het boek was niet mijn ding.

Emma – Jane Austen Als grote fan van Engelse literatuur en 19de eeuwse romantiek is Jane Austen niet toevallig een van mijn favoriete auteurs. Daarom wil ik op z’n minst al haar novels lezen. Dat zijn er zes: Sense & Sensibility, Pride & Prejudice (all time favoriet!), Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey en Persuasion. Het verhaal van Emma Woodhouse is dan ook een klassieker. Ik werd verliefd op het personage mede door de prachtige gelijknamige BBC mini-reeks met Romola Garai. Daarnaast is Clueless, een geniale chick flick uit de 90’s, losjes op dit werk gebaseerd. Het wordt hoog tijd dat ik het boek eens lees.

You said you’re an English major. Tell me, was it Charlotte Bronte, Jane Austen, or Thomas Hardy who first made you fall in love with literature?” (Name the film +1 BeterWeter punt)

Northanger Abbey – Jane Austen Zie hierboven #lazyblogger.

Anna Karenina – Lev Tolstoj Ik ben ooit dit meesterwerk beginnen lezen in pdf, maar aangezien lezen op een scherm niets voor mij is, kocht ik dan maar deze gigant. Mijn eerste poging leerde me dat dit boek best gelezen wordt met pen en papier aan de zijkant, dit om notities te maken. Er zijn namelijk heel veel personages met moeilijke Russische namen (zoals Stepan Arkadyevich Oblonsky, Darya Alexandrovna Oblonskaya en Konstanti Dmitrievich Levin). Dit gezegd zijnde, het is een klassieker van formaat, letterlijk en figuurlijk. Deze versie telt 925 pagina’s, weegt niet zoveel als je denkt en was verrassend goedkoop. Woare voje helt dus! Als al deze voordelen je nog steeds afschrikken, kijk dan op z’n minst naar de verfilming ervan. Keira Knightley – niet toevallig mijn favoriete actrice – vertolkt de rol van Anna en Aaron Taylor-Johnson (ook bekend als Quicksilver uit de Avengers franchise) speelt Alexei Vronsky. Plus, props voor bad husband Jude Law want het is waarschijnlijk de enige film waar hij zo lelijk is. Een pakske zakkendoeken is niet overbodig, want Anna Karenina is een uiterst tragisch verhaal: U weze gewaarschuwd.

HAMVRAAG van vandaag: welk van deze bovenstaande toppertjes zou ik eerst lezen?

Na het lezen van deze uiterst interessante blog post wens ik jullie allen een geweldige book hangover (Lees: de kater die je aan een life-changing boek overhoudt, zorgt er tevens voor dat je tot een week erna dagdroomt over de personages en heimwee hebt naar het lezen ervan).

Van je kapoen,

Charlotte Sioen

P.S. Mocht iemand geïnteresseerd zijn in een overzicht van mijn favoriete boeken (of niemand, da’s ook goe), let me know! Kunne doa wok wel ntwuk over kwit…

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s